06-19284294 info@imkegerrits.nl

In de wet is bepaald dat alimentatie jaarlijks met een percentage wordt verhoogd. Het percentage voor 2022 is inmiddels bekend: 1,9%.

Wat betekent dit voor jou?

Betaal je kinder- of partneralimentatie? Dan moet je ervoor zorgen dat het alimentatiebedrag voor januari 2022 wordt verhoogd met 1,9%. Omdat alimentatie bij vooruitbetaling betaald moet worden, betekent dit feitelijk dat je eind december 2021 het nieuwe, verhoogde, bedrag moet voldoen.

Ontvang je kinder- of partneralimentatie? Dan moet je in de gaten houden of de alimentatie is verhoogd met 1,9%. Is dat niet het geval dan is het verstandig om je ex-partner op de verhoging te attenderen.

Kom je er nu pas achter dat alimentatie geïndexeerd moet worden? En heb je dat al jaren niet gedaan? Dan moet je er rekening mee houden dat de rechthebbende met terugwerkende kracht de achterstand mag opeisen. Let op: dit kan alleen voor de laatste 5 jaren.

Heel soms komt het voor dat ex-partners hebben afgesproken dat de partneralimentatie niet wordt verhoogd met de jaarlijkse indexering. Of dat in jouw situatie ook zo is kun je terugvinden in het echtscheidingsconvenant. Ook de rechtbank kan indexering uitsluiten. Dit gebeurt slechts in uitzonderlijke situaties. Uit de uitspraak (beschikking) waarin de alimentatie is vastgesteld blijkt of daarvan sprake is.

Is er in het convenant of in de beschikking niets opgenomen? Dan geldt de wettelijke indexering.

advies nodig?

Als advocaat kan ik jouw belangen behartigen en adviseren in allerlei kwesties over alimentatie. Lees hier meer over de mogelijkheden om mij in te schakelen als jouw advocaat of bel met 06-19284294.

Stel hier je vraag: