06-19284294 info@imkegerrits.nl

In advertenties of op internet wordt soms gesproken over het regelen van een echtscheiding voor een bedrag van € 58,00. Ik kan mij voorstellen dat dat heel aantrekkelijk klinkt. De vraag is of je daadwerkelijk kunt scheiden voor € 58,00 en, nog belangrijker, of je scheiding dan ook goed geregeld is.

Voorop gesteld: ja, je kunt scheiden voor € 58,00. Er zijn dan wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Gesubidieerde rechtsbijstand.

De belangrijkste voorwaarde is dat je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel genoemd: toevoeging). Om voor een toevoeging in aanmerking te komen is het nodig dat zowel je inkomen als je vermogen beneden bepaalde grenzen liggen. Dit wordt beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Het doel van gesubsidieerde rechtsbijstand is namelijk om ervoor te zorgen dat ook mensen met lage inkomens een advocaat in de arm kunnen nemen. Op mensen met hogere inkomens of een hoger vermogen is deze regeling niet van toepassing.

Is je inkomen en vermogen zodanig laag dat je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan hoef je slechts een eenmalige eigen bijdrage te betalen. Dit komt in de plaats van het uurtarief van de advocaat.

Mediation.

De tweede voorwaarde is dat je, samen met je partner, kiest voor mediation. Alleen bij mediation is sprake van de (laagste) eigen bijdrage van € 58,00.

Van belang is nog dat deze bijdrage per persoon is. Dat betekent dat van iedere echtgenoot in de mediation wordt beoordeeld of deze in aanmerking komt voor de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Komt een echtgenoot niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand? Dan betaalt deze echtgenoot het uurtarief aan de mediator.

Procedure.

Is mediation niet mogelijk en heb je een eigen advocaat nodig? Dan is de eigen bijdrage fors hoger, namelijk variërend van € 373,00 tot € 931,00. Dat is nog altijd goedkoper dan het uurtarief van een advocaat maar wel fors hoger dan het tarief waarmee geschermd wordt in de advertenties.

Kosten naast de eigen bijdrage.

Naast de eigen bijdrage moet je rekening houden met extra kosten. Dit zijn griffierechten (kosten van de rechtbank) en kosten van afschriften van akten die worden opgevraagd bij de burgerlijke stand.

Adder(tje) onder het gras.

Een laatste punt waar je rekening mee moet houden is dat de Raad voor Rechtsbijstand een controle uitvoert na afloop van de echtscheiding. Deze controle wordt een resultaatsbeoordeling genoemd. Het komt er op neer dat als er vermogen uit de echtscheiding vrijkomt, de verleende toevoeging met terugwerkende kracht wordt ingetrokken en je alsnog alle werkzaamheden tegen het uurtarief van de mediator (of advocaat) moet betalen. Van deze situatie is bijvoorbeeld sprake als de woning wordt verkocht en deze een overwaarde heeft.

In die gevallen begin je dus met een bijdrage van € 58,00 maar betaal je uiteindelijk alsnog het volle pond.

Goed geregeld?

Het allerbelangrijkste is dat je echtscheiding ook daadwerkelijk goed geregeld is. Een echtscheiding kan veel valkuilen bevatten. Bepaalde beslissingen hebben enorme consequenties; voor de echtgenoten maar ook op fiscaal gebied. Goed advies is dus van groot belang. Neem dan ook een advocaat/mediator in de arm die verstand heeft van familierecht en echtscheiding in het bijzonder.

Wil jij meer weten over wat een mediation of echtscheiding in jouw geval kost? Ik vertel het je graag. Neem contact met mij op via 06-19284294 of via info@imkegerrits.nl. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik je informeren over je mogelijkheden.

 

 

Stel hier je vraag: